• Monday, June 17, 2019

Introduction

Nokia 2.1 je budžetni telefon sa mnoštvom toga lijepog po jako niskoj cijeni. Detaljnije o svemu možete počitati u recenziji ispod. Međutim, da ne idemo previše u detelje na samom početku, krenimo redom. U fabričkom pakovanju, HMD nam je dostavio sam telefon, adapter za pujenje, microUSB kabl, korisnička uputstva kao i brendirane Nokia slušalice.

Rekli bismo i više nego bogato pakovanju u odnosu na cijenu. Uređaj koji mi danas imamo ovdje dolazi u plavoj boji sa srebrnim detaljima, a dostupne su još dvije variante, plava sa bronzanim i siva sa srebrnim.

Video review

Unboxing

Display

Nokia 2.1 je, ponovićemo, budžetni telefon, stoga ne treba previše očekivati ni od jednog njegovog segmenta. Ipak, ekran na ovom telefonu je poprilično dobar. Ovo je IPS LCD ekran 720p HD rezolucije, a dijagonala je veličine 5.5“. Iako je telefon relativno mlad, ne prati moderne trendove što se tiče ekrana, pa tako imamo stari dobri odnos stranica 16:9. Gustina piksela ja tek 267 po inču, što nije baš najbolji podatak, ali šta je tu je.

Ekran je poprilično svijetao, pa čak i pri direktnom suncu nećete imati previše problema sa čitanjem sadržaja sa njega. Takođe je dostupan i noćni režim koji preboji prizak u žutosmeđe nijanse koje su noću manje napadne.

Prikazi na ekranu su u suštini sasvim solidni ali se ne treba zavaravati pa očekivati bog zna kakav kvalitet. Boje su prijatne, nisu isprane, a pikselizacija se vidi samo ako se baš zagledamo.

Hardware and OS

Drago nam je vidjeti da se HMD odlučio za Qualcomm-ovu Snapdragon platformu za Nokiu 2.1. Iako je Snapdragon 425 star čipset izrađen u 28nm procesu, on nije ni izbliza tako loš. Naravno, ovo je tek budžetna varijanta i čipseta, pa nećete moći da pokrećete zahtjevne operacije, ali obično, dnevno korištenje će biti i više nego moguće.

Memorijska konfiguracija je ipak razočaravajuća, čak i za ovaj cjenovni rang. Ovaj telefon dolazi sa 1GB RAM memorije i svega 8GB memorije za skladištenje podataka. U 2018. godini ovo nije ni izbliza dovoljno memorije, ali moramo priznati da je HMD to uzeo u obzir. Zato nam je obezbijeđen pristup microSD kartici, a proširenje je moguće za još 128GB. Moramo takođe primjetiti i da je cijena jedne ovakve kartice skoro pola cijene ovog telefona pa ne možemo reći da se ovakvo proširenje zapravo i isplati.

Nešto što je zaista ostavilo odličan utisak na nas, i vjerovatno najbolja strana ovog telefona jesu njegovi zvučnici. Čak i neki flagšipi, desetostruko skuplji telefoni nemaju stereo zvuk, ali Nokia 2.1 ga ima. I to nije bilo kakav stereo zvuk, nego je stvarno vrhunski! Odličan zvuk, fino reprodukovani tonovi u relativno duboki basovi, zaista nešto što vrijedi na ovom telefonu.

Dobra strana je što ovaj telefon pokreće Android GO platforma verzije 8.1 Oreo. Kao što već znate, Android GO je izvedba Androida koju je Google posebno skrojio za budžetne telefone koji inače ne bi bili u mogućnosti da pokrenu sistem. Upravo zbog ovakve izvedbe korištenje telefona nije uopše loše iskustvo. Istina, desilo nam se da je telefon zakočio nekoliko puta prilikom navigacije i otvaranja aplikacija, ali samo kad se aplikacije pokreću prvi put. Svaki sljedeći put pokretanje mnogo lakše i brže ide. Sve u svemu, priznajemo da smo očekivali mnogo gore iskustvo korištenja upravo zbog jako malo RAM memorije, ali smo prijatno iznenađeni kako se Nokia 2.1 pokazala.

Camera

Iako smo za telefone iz 2018. navikli da imaju 2 kamera senzora sa zadnje strane, HMD se odlučio da u Nokiu 2.1 stavi samo jedan senzor. Kako je ovo, ponovo, budžetni telefon, ne možemo ni očekivati da će kamera biti specijalno dobra. U skladu s tim, možemo reći da je kamera samo – prosječna. Ovo je 8 megapikselni senzor koji podržava autofokus i HDR režim. Fotografije nastale primarnom kamerom su, ruku na srce, loše. Čak i pri dnevnom svjetlu, detalja skoro da nema, boje su isprave a šum je više nego samo primjetan. Noćne fotografije nećemo čak ni pominjati – nemamo šta ni da kažemo.

Prednja kamera sastoji se od jednog 5 megapikselnog senzora. On takođe pravi poprilično loše fotografije, pa ga definitivno ne bismo preporučili za selfije. Ipak, smatramo da će relativno dobro obaviti svoju ulogu u video pozivima.
Kad smo kod videa, glavna kamera posjeduje mogućnost snimanja videa pri maksimalnoj rezoluciji od 720p na 30fps. Video je tek prosječan, te ga nećemo preporučiti za ozbiljna snimanja, ali definitivno ćete biti u mogućnosti da ponešto zabilježite, samo ne očekujte nikakav filmski nivo.

Connectivity

Kada pričamo o mogućnostima povezivanja, Nokia 2.1 podržava mnoge opcije kao što je WiFi 802.11 sa HotSpot podrškom, Bluetooth 4.2, GPS sa pratećim GLONASS i BDS. Što se tiče žičane komunikacije, telefon koristi microUSB port za vezu sa računarom, a važan dodatak je i USB On-The-Go.

Ovo je tek 3g uređaj koji podržava dvije nanoSIM kartice u dva odvojena slota na poleđini telefona. Ovo je dobra stvar jer je moguće koristiti oba SIM slota zajedno sa microSD karticom.

Ovdje nećemo naći NFC ili IC port ili neke slične naprednije mogućnosti povezivanja, međutim to se ne može ni očekivati od ovako jeftinog telefona.

Battery

Možda i najsvjetlija tačka na ovom telefonu jeste njegova baterija. Kapaciteta 4000 mAh ona je i više nego dovoljna da obezbijedi autonomiju do 2 puna dana. Ovo je naravno uz srednje zahtjevno korištenje telefona, a konkretno, telefon može da iznese čak do 128h slušanja muzike ili 19h razgovora preko 3G mreže. U fabričkom pakovanju dolazi nam punjač uz pomoć kojeg se Nokia 2.1 puni od 0-100% za nešto više od 2 sata.

Final words

Nokia 2.1 vas neće oduševiti, neće vas raspametiti i neće vam omogućiti da njome napravite čuda. Ipak služiće vam za osnovne funkcije, i u tome će biti dobra. Sve vrijeme govorimo kako je ovo budžetni telefon, međutim još nismo rekli šta to zapravo znači. Za cijenu od svega 75 evra dobijate jedan moderan mobilni telefon koji, istina, nije u vrhuncu ponude, ali za tu cijenu radi i više nego dobro.

Ako telefon koristite u njegovoj osnovnoj funkciji i ne trebaju vam zapravo lude performanse, najbolje kamere ili najbolji hardver, ovaj telefon može biti pravi izbor za vas. 

Nokia 2.1 Specifikacije

Da li se vama dopada Nokia 2.1? Pišite nam u komentare, a ako vam se dopada ova recenzija, lajkujte nas na facebooku, pretplatite se na naš youtube kanal i posjetite nas na društvenim mrežama, bićemo vam veoma zahvalni! Hvala što ste nas pratili, vidimo se i u sledećoj recenziji.

Advantages and disadvantages

Reasons for and against it

Odlična cijena koja neće nikome mnogo naškoditi
Stereo zvučnici sa dobrim kvalitetom
Solidan ekran
Android Go ne opterećuje telefon
Ogromna baterija sa dobrom autonomijom
Star čipset
Mizeran kapacitet interne memorije
Tek 1GB RAM memorije